Passend Onderwijs
Voor alle leerlingen zien we volwaardig burgerschap als einddoel. We streven na dat kinderen, ongeacht kleur, etnische afkomst, geslacht of beperking mee kunnen doen in de samenleving.
Om ieder kind het meest passende onderwijs te bieden, werken de schoolbesturen in de gemeenten Zaanstad, Oostzaan en Wormerland samen in een samenwerkingsverband. Dit om met elkaar het onderwijs steeds beter aan te laten sluiten op de onderwijsbehoefte van onze leerlingen.
Meer informatie over het ‘Samenwerkingsverband (SWV) PO Zaanstreek’ kunt u vinden op www.swvpozaanstreek.nl.
Meer-en hoogbegaafd
Binnen Agora hebben we een bovenschoolse voorziening voor meer- en hoogbegaafde leerlingen: de Kangoeroegroep. Deze groep is bestemd voor leerlingen van groep 4 tot en met 8. Binnen de Kangoeroegroep wordt gewerkt aan specifiek op (hoog)begaafde kinderen gerichte doelen en vaardigheden. Klik hier voor de Informatiebrochure of bezoek de pagina van de kangoeroegroepen.
Ouder- en jeugdsteunpunt
De samenwerkingsverbanden po en vo Zaanstreek hebben sinds 01-08-2022 een ouder- en jeugdsteunpunt ingericht.
Heeft u vragen over passend onderwijs, wilt u advies of praten met iemand die met u meedenkt? Dan kunt u terecht bij de school van uw kind. Mocht u daarna toch nog vragen hebben, dan kunt u deze stellen aan het ouder- en jeugdsteunpunt.
Ieder samenwerkingsverband heeft een ouder- en jeugdsteunpunt. Het is er om ouders en jeugdigen te helpen en werkt onafhankelijk.
Wilt u meer informatie over passend onderwijs in het basisonderwijs?
Kijk dan op de website van het Samenwerkingsverband PO Zaanstreek:
Voor ouders - SWV Primair Onderwijs Zaanstreek (swvpozaanstreek.nl)
U kunt uw vragen ook stellen tijdens het telefonisch spreekuur van het Samenwerkingsverband PO Zaanstreek.
Het telefonisch spreekuur is elke vrijdag (behalve in de schoolvakanties) tussen 9 en 10 uur op telefoonnummer 06-28867927. We hopen dat het Ouder- en jeugdsteunpunt u zo goed mogelijk kan helpen!
Omgaan met verschillen
Op Octant zorgen we dat ieder kind zich kan ontwikkelen en tot leren komt. We hanteren daarbij de cirkels van basisontwikkeling. Hierin is af te lezen dat de voorwaarden om tot leren te komen, zijn dat een kind emotioneel vrij en nieuwsgierig kan zijn en dat het voldoende zelfvertrouwen ontwikkelt. De cirkels laten ook zien dat wij niet alleen inzetten op specifieke kennis en vaardigheden (de kerndoelen), maar ook op brede ontwikkelingsdoelen.
We laten kinderen zien wat ze kunnen en waar ze in uitblinken en helpen hen om een volgende stap te zetten. We willen dat kinderen zich ontwikkelen tot zelfstandige mensen, nieuwsgierig en met zelfvertrouwen, die zich ook na hun schooltijd op Octant blijven ontwikkelen. Wij hebben hoge verwachtingen van elk kind en proberen altijd zoveel mogelijk uit het kind te halen!
We willen zorgen voor eigenaarschap en betrokkenheid bij kinderen en leerkrachten waarbij oog is voor wat het kind kan en de kwaliteiten van het kind. We richten ons op de ouder als educatief partner.
Alle kinderen hebben onze zorg en aandacht nodig. Elk kind heeft eigen mogelijkheden en ontwikkelbehoeften. We willen daarom niet spreken van ‘zorgkinderen’. Wij denken dat het voor alle kinderen gaat om goed, ontwikkelingsgericht onderwijs. We spreken daarom niet van ‘leerlingzorg’, maar van goed onderwijs en het omgaan met verschillen tussen kinderen.
Uiteraard kan er soms wel ‘zorg’ ontstaan over (de ontwikkeling van) een leerling. Ook zijn er leerlingen die voor kortere of langere tijd behoefte hebben aan specifieke ondersteuning, aanpassing van het aanbod en/of gebruik van hulpmiddelen.
Schoolondersteuningsprofiel
Het schoolondersteuningsprofiel geeft o.a. weer wat de diversiteit van onze huidige leerlingenpopulatie is, de mate van professionalisering van het team en de huidige geboden basisondersteuning. De basisondersteuning is bepaald door het Samenwerkingsverband 27-05 Zaanstreek.
Meer informatie hierover vindt u in de schoolgids van Agora en de website: www.swvzaanstreek.nl.
Schoolondersteuningsprofiel (SOP) 2022